1.5.13

Συνέβη στὴν Ἱερὰ Μονὴ Λογγοβάρδας τῆς Πάρου

(Η ιστορία, που ἀκολουθεῖ είναι απο την εξαιρετική μηνιαία έκδοση της περίφημης εφ. "Σπίθας", που εδώ και λίγα χρόνια, εκδίδουν οι μοναχοί στην Ιερά Μονή Λογγοβάρδας, στην Πάρο και ανήκε για δεκαετίες - ως έκδοση - στον μακαριστό Μητροπολίτη και μεγάλο αγωνιστή της Ορθοδοξίας μας, κυρό Αυγουστίνο Καντιώτη, που ήταν και Παριανής καταγωγής.)
Όσοι πραγματικά επιζητούν το κατόρθωμα της παρθενίας, αυτοί φροντίζουν και να αποφεύγουν τις αφορμές. Για αυτό εξ αρχής, οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, που ζούσαν στις ερήμους, απέφευγαν ακόμη και την συνάντηση γυναικών.

Στήν ιερά Μονή Λογγοβάρδας της Πάρου, το σχετικό Άβατο ισχύει απο τον πρώτο ηγούμενο της δευτέρας και κυριωτέρας περιόδου της ιστορίας της, Φιλόθεο τον Α΄(Γεωργίου), τον 19ο αιώνα και τηρήθηκε με ευλάβεια απο τους επομένους ηγουμένους, αναφερόμενο μάλιστα ρητώς και στις διαθήκες τους.
Κατά την περίοδο μάλιστα που ηγουμένευε ο διάδοχος του Φιλοθέου Α΄, Ιερόθεος Α΄ ο Βοσσυνιώτης, άνθρωπος αρετής και γενναιότητος, συνέβη το εξής περιστατικό:

Ο Έπαρχος της Νάξου θέλησε να παραβή τον κανονισμό της Μονής και να μπή σε αυτήν η σύζυγός του. Με τον σκοπό αυτό ήλθε στο Μοναστήρι κατά το σούρουπο. Ο οικονόμος της Μονής, Παΐσιος ο Τράκας, του δήλωσε την απαγόρευση και έσπευσε να κλείση την πύλη της Μονής. Τότε ο έπαρχος διέταξε τους χωροφύλακες που είχε μαζί του, να ... πυροβολήσουν εναντίον του μοναχού!
Τήν σκηνή παρακολουθούσε απο το παράθυρο του γραφείου της Μονής, που βρίσκεται πάνω απο την πύλη, ο ηγούμενος, ο οποίος με αυστηρή φωνή φώναξε: "Κύριε Έπαρχε, να μήν τολμήση η γυναίκα να μπή, διότι θα της κόψη η Παναγία τα πόδια"!
Αμέσως η γυναίκα του επάρχου ταράχθηκε, κλονίσθηκαν τα γόνατά της, έπεσε στην γή τρέμοντας και βγάζοντας αφρούς απο το στόμα της και κυλιόταν στο έδαφος! Αφού ήλθε σε συναίσθηση του αμαρτήματός της, μετανοώντας έλεγε προς τον άνδρα της: "έξω, να μείνουμε έξω"! Τότε ο έπαρχος φοβήθηκε απο το συμβάν και αφού μετανόησε για την πράξη του, ζητούσε απο τον Γέροντα την συγχώρηση, την οποία ο Γέρων του έδωσε και αποκαταστάθηκε η υγεία της συζύγου του!
(βλ. Εμμανουήλ Σαγκριώτη, Ιστορία της εν Πάρω Ιεράς Μονής της Ζωοδόχου Πηγής Λογγοβάρδας, εν Πύργω 1926, σελίς 52α).

Σε όσα ορίζει ο Θεός, ο άνθρωπος δεν μπορεί να παίζη. Στις περιπτώσεις δε, που απειλούνται τα απ΄ αιώνων θεσμοθετηθέντα δικαιώματά Του, Εκείνος μόνον μπορεί να μας βοηθήση να κρατήσουμε τις ζωογόνες εντολές Του, αρκεί να έχουμε την απαραίτητη πίστη και καθαρότητα, όταν υψώνουμε τα χέρια μας προς Αυτόν.
Ο πατήρ Φιλόθεος Ζερβάκος.
(Να συμπληρώσουμε πώς για πολλά χρόνια, ηγούμενος της Μονής αυτής ήταν ο μακαριστός αρχιμανδρίτης πατήρ Φιλόθεος Ζερβάκος, που εκοιμήθη το 1980. Ο κληρικός αυτός "άφησε εποχή" με την υποδειγματική του στάση, τα συγγράματά του, την αγωνιστικότητά του και τις αταλάντευτες θέσεις του, σε θέματα πίστεως και δόγματος. Θεωρείται ένας απο τους "δυνατότερους" όσο και ασυμβίβαστους κληρικούς μας του εικοστού αιώνος, μαζί με τον Αυγουστίνο Καντιώτη, τον Χαράλαμπο Βασιλόπουλο και πολύ λίγους ακόμα άλλους.)
 

"Παπαφλέσσας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...